Huom! Tämä kirjoitus on otettu suoraan toiselta sivultani, ja se viittaa aikaisempaan kirjoitukseeni. En kuitenkaan aio pistää sitä aiempaa kirjoitusta tänne, sillä se todellakin ontui.

Huom! Saattaa sisältää vääriä faktoja. Oma moka.

Terve!
 
Ajattelin pitkän tauon jälkeen palata juurilleni, eli tänään kirjoitan taas supersankareista. Kun ensimmäisen kerran kirjoitin, kerroin että kaikista supersankaritarinoista osa on actionia ja seikkailua, kun taas osa on pohdiskelua, jota lapset eivät ymmärtäisi. Jälkiviisaana täytyy sanoa, että se oli vähän tyhmästi kirjoitettu. Aina ennen myös olen puolustanut harrastustani sanomalla, että supersankaritarinoiden ei ole tarkoitus olla hauskoja, kun ystäväni ovat väittäneet supersarjiksia lapsellisiksi. Tämäkin on aika tyhmästi sanottu. Kantani Teräsmiehen viihdyttävyyteen on myös muuttunut. Silloin viikkoja sitten kerroin, että Teräsmiehen idea perustuu siihen, että hänessä lukija pääsee toteuttamaan unelmiaan supervoimista ja ihmisten auttamisesta. No, lukekaa edelleen, niin saatte tietää uusimman (ja toivottavasti pysyvän) kantani supersarjiksista.  
 
Kirjoitetaanpa alkuun vaikka SS:n (SS=Supersarjis) seikkailu- ja syvyyspainotteisuudesta. Kyllä SS:t on tehty viihdyttääkseen. Elokuvissa on monia genrejä. On seikkailu, toiminta, kauhu, trilleri/jännitys, draama, romantiikka ja komedia-elokuvia. SS:t sisältävät eniten seikkailua, mutta mukana on myös usein draamaa, toimintaa, komediaa, trilleriä ja romantiikkaa. Joskus pääpaino voi seikkailun sijaan olla vaikka draama tai romantiikka. (Kyllä, SS:t sisältävät myös rakkaustarinoita esim. Hämähäkkimies Sininen.) Seikkailua on siis ollut 30-luvulta saakka ja tulee jatkossa myös olemaan.
 
Kirjoitetaanpa sitten SS:n väitetystä lapsellisuudesta. SS:t olivat ennen lapsellisia. Piste. SS:t eivät enää ole (yleensä) lapsellisia. Piste. Teräsmies oli siis ensimmäinen supersankari. Teräsmies luotiin 30-luvulla. Teräsmies oli kaksiulotteinen hahmo, ja tarinat harvoin loogisia. ( Jos Lex Luthor on tarpeeksi rikas rakentaakseen robotin jolla ryöstää pankkeja, miksi hän edes rakentaa robotin ja yrittää ryöstää pankin?) Kansa kuitenkin osti Teräsmiestä. Loput sankareista luotiin Teräsmiehen pohjalta. Batman, Vihreä Lyhty, Ihmenainen, Salama, jne. 60-luvulla tapahtui kuitenkin mullistus.
Marvel sai alkunsa. (Luettelemani sankarit kuuluvat kilpailevalle DC yhtiölle.) Stan Lee toi maailmalle Ihmeneloset. Ihmeneloset oli edelleenkin kaksiulotteinen SS, ja tarinat tavallista lapsellista tuotosta. Mutta Ihmenelosilla oli jotain ainutlaatuista, Stan Lee kirjoitti supersankari-poppoolle henkilöllisyydet! Toki DC:n sankareilla oli siviili-identiteetit (Bruce Wayne, Clark Kent), mutta juonen kannalta niillä ei ollut mitään merkitystä. Stanin ansiosta Ihmeneloset tuntuivat jollain tapaa ihmisiltä. Lisäksi Stan osasi tavanomaisen seikkailuosuuden hyvin. Tuloksena oli todella hyvin myyvä lehti.
 
Marvelilta rupesi tulemaan lisää SS.ia. Hulk, Rautamies, Hämähäkkimies, Ryhmä-X, Thor. Kaikki nämä jatkoivat menestyksekästä linjaa. Kaikki nämä kertoivat seikkailun lisäksi henkilöistä supersankarin takana. Lisäksi kaikissa Marvelin SS:ssa oli mukana jatkumo. Jatkumo siis tarkoittaa sitä, että kaikki tapahtumat seuraavat toisiaan, eikä mikään "unohdu". (Ajatelkaa vaikka Aku Ankkaa.) Hämähäkkimies hoiti tämän parhaiten. Tarinan pointti oli helposti samaistuttava masentunut (alkuaikojen Hämiksellä oli huono itsetunto) 15-vuotias nuori. Lisäksi mukana olivat jännittävät seikkailut (Hämis oli jatkuvasti alakynnessä pahiksia vastaan.) ja nerokkaat sivuhenkilöt. Stan Lee kirjoitti Hämähäkkimiestä kaikista modernein, ja tuloksena lopulta oli maailman ensimmäinen kolmiulotteinen SS. Marvelin hahmot kun olivat jo aitoja, niin eihän siinä olisi ollut mitään järkeä, että hahmojen maailma olisi ollut edelleen kaksiulotteinen. Pikkuhiljaa Marvelin SS:t olivat realistisia (tarkoitan tällä hahmojen tunteita ja logiikkaa), unohtamatta kuitenkaan seikkailua ja toimintaa. Nyt kun Marvelin SS:t olivat kolmiulotteisia, niin SS:t rupesivat sisältämään myös draamaa, romantiikka ja jännitystä.
 
Ensi kerralla sitten niistä pahamaineisista trikoista (edellinen selitykseni ontui hieman), lisää SS:ien väitetystä lapsellisuudesta ja Teräsmiehestä.